Таблетки за дезинфекция на вода

Поради интензивната икономическа дейност на човека на Земята почти не са останали източници на чиста вода. Ами ако отивате на дълъг поход и не сте сигурни, че ще намерите питейна вода по пътя? Има решение на този проблем! Трябва да се запасите с таблетки за дезинфекция на вода. Обхватът на приложение на тези лекарства е доста обширен, с тяхна помощ можете да пречистите водата на различни места:

– в кладенци и сондажи, ако качеството му се е влошило след наводнения или навлизане на отпадъчни води;

 – в резервоари за съхранение на вода в летни вили, особено през лятото;

 – в малки изкуствени декоративни езерца, ако водата там е застояла и излъчва неприятна миризма;

 – в плувни басейни;

 Видове дезинфекциращи таблетки

Основната задача на такива таблетки е да унищожат патогенната микрофлора във водата. Хлорът, йодът и среброто се справят добре с това, поради което препарати са с различен химичен състав:

– хлорсъдържащи;

– йодсъдържащи;

– съдържащи сребърни йони. Въпреки това, хлорните препарати са най-ефективни, те действат бързо и унищожават по-голямата част от бактериите, вирусите, протозоите и паразитите. Как да използвате таблетки Препаратите за пречистване на водата са доста ефективни, но трябва да се използват в краен случай, когато няма друг изход. Във всеки случай те не могат да заменят пълното пречистване на водата, поради което не могат да се използват постоянно. Ако например водата в кладенеца никога не отговаря на санитарните норми, трябва да се вземат драстични мерки, без да се разчита на хапчета. Някои препарати могат да се използват успоредно за дезинфекция на рани и повърхности. Също така е важно да се вземат предвид следните нюанси:

– преди да използвате мътна вода, препоръчително е да я оставите да се утаи и след това да се филтрира;

– при дезинфекция е необходимо стриктно да се придържате към инструкциите, като се спазва определеното време (най-често е 15-30 минути);

– изчислете правилно дозата, вземете предвид пропорциите;

– не използвайте лекарство с изтекъл срок на годност;

Предимства и недостатъци на метода.

Дезинфектантните таблетки са предназначени предимно за използване в полеви условия, когато трябва да се вземе вода от поток или река. Те се справят добре със задачата за унищожаване на опасната микрофлора, но ако във водата има примеси от тежки метали, нитрати или други вредни химикали във висока концентрация, тяхното неутрализиране ще остане под въпрос. Лекарствата действат бързо и ефективно и по принцип не се налага допълнително лечение. Ако не е възможно да се вари вода, тя може да се консумира сурова. Въпреки това, трябва да се има предвид, че някои хора може да имат алергия към компонентите на препаратите, следователно, за да се избегнат неприятни изненади, е по-добре да тествате лекарството и да разберете реакцията на тялото преди пътуването. Също така, не забравяйте, че хлорът е токсичен за хората, така че не превишавайте дозата и, ако е възможно, ограничете употребата на такава вода. На пазар има няколко препарата за дезинфекция на вода, но най-популярни са хлорсъдържащите таблетки. Те ефективно унищожават бактерии, вируси и гъбички, включително патогени на туберкулоза, хепатит, ХИВ, чревни инфекции. Освен за прякото си предназначение, продуктът може да се използва в СПА центрове, бани, сауни за дезинфекция на помещения, оборудване, както и за дезинфекция на плодове, зеленчуци и приготвяне на лед за храна.

Как да станем сами дизайнери на дома
Защо да изберете бели съдове за ресторант

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Navigation
Close

My Cart

Viewed

Recently Viewed

Close

Categories